Leaseauto of privéauto, hoe zit het met de autoverzekering?

autoverzekering lease

Bij de vraag of je zelf een autoverzekering moet afsluiten of niet, speelt onder andere mee of je een auto leaset of een auto in bezit hebt. Wanneer je leaset speelt ook de leasevorm een belangrijke rol. Bij sommige leasevormen moet je namelijk wel een autoverzekering afsluiten en bij andere niet. Wij leggen uit wanneer je wel en niet zelf een autoverzekering af hoeft te sluiten, waar de verzekeraar de autoverzekeringspremie op baseert en hoe je schadevrije jaren van je zakelijke leaseauto na afloop van het contract kunt meenemen naar de verzekering voor je privéauto.

Zelf autoverzekering afsluiten of niet?

Een auto zakelijk leasen is in Nederland heel gebruikelijk. De verzekering is dan inbegrepen bij in het leasebedrag dat je werkgever iedere maand moet betalen. Daardoor is het ook niet vreemd dat je misschien niet goed weet hoe de zaken rondom een autoverzekering werken. Een autoverzekering vergelijken is dan dus al helemaal niet aan de orde. Kies je echter voor financial lease of voor private lease, dan ben je wel zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de autoverzekering. Net zoals bij een privéauto.

Als je zelf een autoverzekering moet afsluiten, is autoverzekering vergelijken wel erg belangrijk. De premie kan namelijk flink verschillen per autoverzekering. Door verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken vind je gemakkelijk de juiste autoverzekering. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de dekking van de verzekering.

Premie autoverzekering

Naast de dekking en de autoverzekeraar die je kiest, zijn er nog een aantal factoren die invloed hebben op de premie die jij moet betalen. Die verzekering is bijvoorbeeld gebaseerd op de schadevrije jaren die je verzamelt. Hoe meer jaren achtereen je schadevrij rijdt, hoe lager de premie. Daarnaast is de plek waar je woont of werkt van belang. Risicogebieden worden iets zwaarder ingeschaald. Ook leeftijd speelt een grote rol bij de premiebepaling. Jongeren en ouderen vormen over het algemeen een groter risico en moeten daarom een hogere premie betalen. Het aantal kilometer dat je rijdt, het gewicht en type auto en de dagwaarde van de auto zijn ook van invloed op de autopremie.

Het verschilt per verzekeraar welke factoren zwaarder wegen. Daarom is het ook zo belangrijk om autoverzekeringen tegen elkaar af te wegen. Dit kan al snel flink wat geld besparen op de jaarlijkse kosten die de autoverzekering met zich meebrengt.

Leaseverklaring schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren is een belangrijke factor voor de autopremie. Met een zakelijke leaseauto bouw je officieel geen schadevrije jaren op. Wel kun je aan het einde van het leasecontract vaak een leaseverklaring krijgen. In deze verklaring staan alle schades die je geclaimd hebt tijdens het contract. Sluit je hierna zelf een autoverzekering af, dan kan de nieuwe autoverzekeraar op basis hiervan bepalen hoeveel schadevrije jaren je krijgt. Zo’n leaseverklaring wordt door de meeste autoverzekeraars geaccepteerd.

Laat een reactie achter