Functie en eigenschappen van motorolie! » Bekijk de tips!

Eigenschappen van motorolie

Het is belangrijk dat de juiste motorolie in de juiste hoeveelheid gebruikt wordt. De levensduur van de auto zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering van de motor. De olie gaat op den duur in kwaliteit achteruit. Het is daarom belangrijk om de olie regelmatig te verversen. Gebruik de olie nooit langer dan een jaar. Wanneer de auto vaak korte ritjes maakt zal de kwaliteit van de motorolie sneller achteruitgaan dan wanneer er grote afstanden worden afgelegd.

Viscositeit is een belangrijke eigenschap van de motorolie. Dit geeft aan hoe dik de olie is onder verschillende temperaturen. De norm die bepaalt is voor de motorolieviscositeit is W. Dit houdt in hoe lager het getal voor de ‘W’ hoe dunner de olie bij lage temperaturen. Hoe hoger het getal na de ‘W’ hoe dikker de olie blijft bij hoge temperaturen. Het is goed voor de motor als de olie bij koude temperaturen dun genoeg blijft en bij warme temperaturen juist niet te dun wordt. Als de motorolie bij wat dikker blijft bij hogere temperaturen is dit goed om de motor te smeren.

Functie van motorolie

Motorolie (Kroon olie, Eurol olie) heeft een aantal belangrijke functies voor de auto. Het vermindert wrijving tussen bewegende onderdelen en voorkomt zo verhitting van de motor. Hierdoor wordt de slijtage van bewegende onderdelen beperkt. De motorolie houdt de binnenkant van de motor schoon. Vuildeeltjes worden zwevend gehouden en de olie voorkomt dat deze gaan samenklonteren. De olie zorgt ervoor dat de motor koel blijft en neemt de warmte uit de heetste delen van de motor mee naar plekken waar de warmte afgevoerd kan worden. Het zorgt ook voor voldoende smering van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur. Ook bij zeer koude starts en zeer hoge belastingen.