Zo beveilig je jouw waardevolle bestelbus

Ben je ondernemer en heb je een bestelbus nodig om je werk uit te kunnen voeren? Dan weet je als geen ander hoe waardevol de bestelbus voor je bedrijf is. Zonder bestelbus staat je werk stil en daarmee je inkomsten. 

En laat het nu net zo zijn dat dieven het vaak gemunt hebben op bestelbussen. Zie ook dit persbericht op bestelauto.nl. Het gebeurt dan ook regelmatig dat bestelbussen worden gestolen. Ook zijn er dieven die niet op de bestelbus zelf uit zijn, maar op de inhoud. 

Dus denk aan waardevol gereedschap of producten die bij klant afgeleverd moeten gaan worden. Genoeg redenen dus om je bus te beveiligen. In dit blogartikel vertellen we je hoe je dat kunt doen.

Motorkapslot

De motorkap van bestelbussen wordt vanuit de fabriek vaak met een relatief zwak slot uitgerust. Daardoor kunnen dieven de motorkap eenvoudig openbreken en er vandoor gaan met waardevolle onderdelen, zoals bijvoorbeeld de accu.

Met een motorkapslot vergrendel je de motorkap als het standaardslot is opengebroken. Wat ons betreft is een slot voor de motorkap een absolute must als je een bestelbus hebt.

OBD slot

Wanneer dieven in je bus hebben ingebroken kunnen ze via de OBD stekker de software van je bus hacken en nieuwe sleutels inlezen. Vervolgens kunnen ze moeiteloos met je bestelbus wegrijden. Daarom is een OBD slot zeer belangrijk als het om het beveiligen van je bestelbus gaat. 

Het OBD slot ontneemt de toegang tot de OBD stekker waardoor dieven niet meer zonder slag of stoot bij de software van je bus kunnen komen. Een OBD slot voor bestelbussen is naar onze mening dan ook zeer waardevol.

Versnellingsbakslot

Een derde slot dat de investering meer dan waard is, is een versnellingsbakslot. Dit slot blokkeert de versnellingspook waardoor schakelen niet meer mogelijk is. Het versnellingsbakslot is niet zichtbaar om het wordt ingebouwd, dus je hebt er tijdens het rijden geen last van. 

Als je op je plek van bestemming bent aangekomen kun je met een sleutel het slot op slot draaien en de sleutel verwijderen. Dit principe, ook wel het fietsslotprincipe genoemd is eenvoudig, maar zeer doeltreffend. Als je de sleutel in je hand hebt weet je dat je het versnellingsbakslot op slot hebt gedaan. Hoe makkelijk kan het zijn?

Laadruimtebeveiliging

Tot slot willen we nog even stilstaan bij de Laadruimtebeveiliging. Want in de laadruimte bevinden zich vaak waardevolle spullen. Met laadruimtebeveiliging worden er extra sloten op de toegangspunten van de laadruimte gemonteerd. 

Je kunt alle sloten met een druk op de knop van slot halen en op slot zetten. De bediening bevindt zich in de bestuurderscabine. Bij de montage van de sloten wordt er een bedieningspaneel in de bestuurderscabine geplaatst. Achter de stoelen op ooghoogte, waardoor het niet in de weg zit.

Andere manieren om je bestelbus te beveiligen

Natuurlijk gaat het beveiligen van je bestelbus verder dan het plaatsen van sloten. Zo mag een goed alarmsysteem niet ontbreken. Maar ook je gedrag speelt een belangrijke rol in het beveiligen van je bestelbus. 

Parkeer je bestelbus bij voorkeur in het zicht. Op die manier zullen dieven vanwege de sociale controle minder snel een poging wagen om je bestelbus of de inhoud buit te maken. En dat is uiteindelijk waar het om draait: een totaalpakket aan maatregelen nemen om de kans op diefstal van je bus of waardevolle spullen zo klein mogelijk te maken.