Winterbanden: zijn ze verplicht in het buitenland?

In ieder land gelden weer andere regels voor winterbanden. In het ene land zijn winterbanden verplicht vanaf een bepaalde temperatuur of gedurende een bepaalde periode, in het andere land zijn er geen regels omtrent het gebruik van winterbanden. Ook geldt soms de verplichting om sneeuwkettingen te monteren. Gebruik je geen winterbanden terwijl dat wel zou moeten, dan riskeer je een verkeersboete. Of nog erger, bij een ongeval kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld.

Ga jij met de leaseauto in de winter op vakantie naar het buitenland? We zetten graag voor jou op een rij waar je rekening mee moet houden.

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland is het verplicht om winterbanden te gebruiken bij ‘winterse omstandigheden’. Dit geldt dus niet in een bepaalde periode, want er kan immers ook sprake zijn van winterse omstandigheden buiten de wintermaanden. Bij de term ‘winterse omstandigheden’ moet je denken aan ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Qua type banden mogen er zowel winterbanden als all seasonbanden worden gebruikt. All seasonbanden moeten dan wel voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool (berg met sneeuwvlokje). Ze moeten overigens ook een wettelijk profieldiepte hebben van tenminste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt als advies afgegeven.

In sommige gebieden in Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit staat dan aangegeven met een verkeersbord. Volgens de Duitse wet moet er tevens antivries in de ruitenwisservloeistof zitten.

Winterbanden in Oostenrijk

In Oostenrijk is het verplicht om winterbanden te gebruiken bij ‘winterse omstandigheden’ tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan het ook zijn dat in sommige gebieden (op bergwegen) winterbanden wel verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord. Hierbij worden de banden met de aanduiding M+S als winterbanden beschouwd.

Indien je geen winterbanden hebt gemonteerd, dan ben je verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Hierbij mag je het wegdek niet beschadigen, dus dit kan alleen als er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Wel wordt het aanbevolen om onder winterse omstandigheden winterbanden te monteren. Rijd je zonder winterbanden en hinder je het overige verkeer omdat je banden onvoldoende grip hebben, dan kun je rekenen op een boete.

Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in Zwitserland, al naar gelang de conditie van de weg. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.

Winterbanden in België

In België is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Wel wordt het aanbevolen om onder winterse omstandigheden winterbanden te monteren.

Je mag alleen rijden met sneeuwkettingen, als je hierbij het wegdek niet beschadigt. De weg moet dan dus bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Winterbanden in Luxemburg

In Luxemburg is het verplicht om winterbanden te gebruiken bij ‘winterse omstandigheden’. Dit geldt dus niet in een bepaalde periode, want er kan immers ook sprake zijn van winterse omstandigheden buiten de wintermaanden. Banden met de aanduiding M+S en/of sneeuwvloksymbool voldoet aan de eisen.

Als de weg is bedekt met sneeuw en ijs, mag je ook sneeuwkettingen gebruiken.

Winterbanden in Frankrijk

In Frankrijk is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Wel wordt het aanbevolen om onder winterse omstandigheden winterbanden te monteren.

Sneeuwkettingen kunnen wel verplicht zijn in Frankrijk. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.

Winterbanden in Italië

Ga je met de leaseauto op vakantie naar Italië? Dan ligt het eraan naar welke regio je gaat. In sommige gebieden is het gebruik van winterbanden namelijk verplicht in de periode van 15 november t/m 15 april, tenzij er sneeuwkettingen in de leaseauto aanwezig zijn. Dit wordt aangegeven door een blauw verkeersbord met de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’.

  • In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden.
  • Reis je via de Brennerpas naar Italië? Van 15 november tot en met 15 april moet je verplicht op winterbanden rijden (ongeacht het weer) tussen Brenner en Affi (E45/A22) en in de stad Bozen/Bolzano
  • In de regio Aosta is het van 15 oktober tot en met 15 april verplicht om op winterbanden te rijden, ongeacht het weer.

Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in Italië, al naar gelang de conditie van de weg. Dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.

Winterbanden in Slovenië

In Slovenië is het gebruik van winterbanden verplicht van 15 november tot 15 maart. Buiten deze periode moet je verplicht op winterbanden rijden wanneer er sprake is van winterse omstandigheden.

Heb je geen winterbanden onder de leaseauto gemonteerd? Dan is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Let er wel op dat je aansprakelijk kunt zijn bij een ongeval als je niet rijdt op winterbanden.

Winterbanden in Tsjechië

In Tsjechië is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 31 maart. Ook is het gebruik van winterbanden verplicht als de temperatuur lager is dan 4 graden Celcius. In deze periode moet je ook verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben liggen. Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken als je hierbij de weg niet beschadigd (dus als er sneeuw of ijs op de weg ligt).

Het kan zijn dat buiten deze periode winterbanden verplicht kunnen zijn. Dit staat dan aangegeven met een verkeersbord.

Rijd je zonder winterbanden, dan kun je aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval.

Winterbanden in Denemarken

In Denemarken is het gebruik van winterbanden niet verplicht.

Winterbanden in Noorwegen

In Noorwegen is het gebruik van winterbanden niet verplicht voor voertuigen die lichter zijn dan 3.500kg. Wel heb je als bestuurder de plicht om ervoor te zorgen dat je auto bij winterse omstandigheden voldoende grip heeft op het wegdek.

Als er sneeuw of ijzel op de weg ligt en je rijdt op zomerbanden, dan moet je verplicht sneeuwkettingen gebruiken.

Winterbanden in Zweden

In Zweden is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 december tot 1 april bij ‘winterse omstandigheden’. Is er in deze periode geen sprake van winterse omstandigheden, dan mag je ook op zomerbanden rijden.

Je mag sneeuwkettingen monteren, als het weer en het wegdek dit vereisen.

Rijd je zonder winterbanden in Zweden, dan kun je aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval.

Winterbanden in Finland

In Finland is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Rijd je helemaal door naar Lapland, dan moet je winterbanden gebruiken van half oktober tot eind april.

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan, mits je hierbij de weg niet beschadigt. De weg moet dan dus bedekt zijn met sneeuw of ijs.