Winterbanden in het buitenland: wat zijn de regels en bijbehorende consequenties?

Met onstuimige weersomstandigheden zijn we in Nederland wel bekend. Wanneer de lage temperaturen en de vorst weer in aantocht zijn, is het belangrijk je auto hierop voor te bereiden. Vooral de banden. Niet alleen in Nederland, maar ook juist in het buitenland. Het niet voldoen aan de regelgeving heeft de nodige consequenties. Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden? Op welke plekken ben ik verplicht met winterbanden te rijden? En wat zijn de consequenties als je dat niet doet?

Winterbanden geven meer grip onder 7°C
Winterbanden hebben een andere rubberen samenstelling dan zomerbanden, waardoor ze in de winter zachter blijven. Wanneer het kwik daalt tot onder de 7 graden Celsius heeft een auto met winterbanden een betere wegligging. Het profiel van de banden is dieper, bestaat uit blokjes en heeft afvoerkanalen naar de zijkant, waardoor er meer grip is op de weg en vooral in de sneeuw.

In Nederland een winter zonder sneeuw? Bij vorst, maar ook bij regen zorgen winterbanden voor een kortere remweg dan zomerbanden. Met winterbanden sta je 2 à 3 keer sneller stil tijdens het remmen bij onstuimige weersomstandigheden.

In sommige landen zijn winterbanden verplicht
De wispelturigheid van het weer in Nederland leent zich niet altijd voor winterbanden. Toch is het hebben van een set zeker geen overbodige luxe. Wanneer je in de winter de grens over gaat, zijn winterbanden bij winterse omstandigheden soms zelfs verplicht. Zoals in landen als Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. In Zwitserland, Tsjechië, Italië en Frankrijk zijn winterbanden verplicht wanneer dit zichtbaar wordt gemaakt via borden. Bekijk via deze kaart welke wet- en regelgeving over winterbanden en sneeuwkettingen geldt in alle Europese landen.

Winterbanden en boetes
Het niet rijden met winterbanden waar dit wel verplicht is, kan zorgen voor een boete. De hoogte van de boete verschilt per land, maar dit kan flink oplopen. In Duitsland kost het hebben van niet geschikte banden € 60,-. Bij hinder € 80,- en bij gevaar € 100,-. In Oostenrijk begint de boete bij € 35,-. Maar deze kan oplopen tot in de duizenden euro’s, in combinatie met inbeslagname van de auto.

Aansprakelijkheid bij rijden zonder winterbanden
Zonder winterbanden de weg op, terwijl het wel verplicht is heeft ook consequenties voor je aansprakelijkheid. Wanneer jouw auto niet over de juiste banden beschikt, maar wel betrokken raakt bij een ongeval, heeft dit financiële consequenties. De kans is groot dat je hierdoor de eigen schade, of dat van de betrokkene, grotendeels zelf moet vergoeden.

Tip: maak op tijd een afspraak om je banden te laten wisselen. Wanneer de weerberichten neigen naar vorst en sneeuw snelt heel Nederland naar de garage. Wacht dus niet tot de eerste sneeuwvlokken gevallen zijn en maak tijdig een afspraak!

The post Winterbanden in het buitenland: wat zijn de regels en bijbehorende consequenties? appeared first on Business Lease Nederland.