Wel of niet elektrisch rijden?

We zien ze steeds vaker, elektrische auto’s en laadpunten in de straten. Daarom is de elektrische auto ook het vervoer van de toekomst. Elektrisch rijden is beter voor de schone lucht, het klimaat en blijkt ook nog eens voordeliger te zijn in onderhoud. Er zijn nog veel onduidelijkheden omtrent het elektrisch rijden en daarom geven we in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen omtrent elektrisch rijden. 

Is elektrisch rijden goed voor het milieu?

1 van de belangrijkere voordelen van het elektrisch rijden is het feit dat het in ieder geval beter voor het klimaat is dan een brandstofauto. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is gemiddeld 40% lager dan die van een brandstofauto. Daarnaast komen er geen andere gassen uit de uitlaat en verminderen ze geluidshinder in steden. 

Is het rijden van een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?

De brandstofprijzen blijven stijgen en dalen en met een volle tank ben je al gauw tussen de €60,00 – €120,00 kwijt. Met een elektrische auto heb je hier geen last van, want elektriciteit is namelijk goedkoper dan benzine, diesel en LPG. De auto opladen is bijna 50% goedkoper dan rijden op reguliere brandstof. Je laad de auto op bij publieke laadpalen of met een laadpaal thuis. Thuis laden is tot bijna 3 keer goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. 

Is elektrisch rijden fiscaal aantrekkelijk?

Ja, een elektrische auto heeft ook een aantal fiscale voordelen. Voor elektrische leaseauto’s betaal je een bijtelling van 4% in plaats van de gebruikelijke 22% voor benzine- en dieselauto’s. En daar blijft het niet bij, want voor elektrische auto’s hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. 

Klopt het dat een elektrische auto lager is in onderhoudskosten? 

De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn inderdaad een stuk lager dan die van een brandstofauto. Dit heeft te maken met de elektromotor, die in vergelijking met een verbrandingsmotor veel minder bewegende delen heeft. Dit betekent dat de kans op slijtage ook een stuk kleiner is, dus ook minder grote kans op onderhoud. 

Is elektrisch rijden niet gevaarlijk omdat het geen geluid maakt? 

Het kan inderdaad wel eens gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers. Gelukkig produceren de meeste elektrische auto’s meer geluid met lage snelheden. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met het geluid van een benzinemotor, maar het is in ieder geval hard genoeg om opgemerkt te worden door fietsers en voetgangers. 

Waarom zijn elektrische auto’s duur in aanschaf? 

Waar elektrisch rijden goedkoper is in onderhoud, is het aanschaffen van een elektrische auto wel duurder dan een brandstofauto. Dit komt omdat ze nog niet massaal worden geproduceerd en het tweedehands aanbod nog te kleinschalig is. De vraag naar elektrische auto’s blijft in ieder geval wel stijgen, dus wij verwachten dat hier in de toekomst verandering in komt. 

Hoeveel kilometer kan ik rijden met een elektrische auto? 

De actieradius van een elektrische auto is een stuk lager dan die van een brandstofauto. Een elektrische auto haalt gemiddeld tussen de 100 en 500 kilometer met een volle accu, terwijl een benzineauto gemiddeld 750 kilometer haalt. 

Hoe lang duurt het laden? 

Is je tank leeg met een brandstofauto? Dan rijd je even naar een tankstation en binnen enkele minuten kan je weer de weg op. Met een elektrische auto werkt dit net even wat anders. Een elektrische auto heeft behoorlijk wat tijd nodig om op te laden; 

Thuis: tot 8 uur 

Publiekelijk oplaadpunt: 1 á 2 uur 

Snellaadpunt: 30 minuten.