Wel of geen bijtelling in 2019? Tijd om te beslissen!

Ga jij jouw zakenauto komend jaar wel of niet laten bijtellen? 1 januari 2019 is weer het moment om de knoop door te hakken. Per kalenderjaar krijg je namelijk maar één kans om hierover te beslissen. Het is dus belangrijk om op tijd de keuze te maken of je je leaseauto voor aankomend jaar ook privé wilt rijden of niet. Maar wat is de afweging en hoe zijn de regels?

Privé gebruik maken van je leaseauto
Privé rijden met een zakelijke auto kan een handige uitkomst zijn. In sommige gevallen is het fiscaal interessant om ook privé gebruik te maken van de leaseauto via je werk. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Eén vast maandbedrag, waardoor je niet voor onverwachtse kosten komt te staan. Denk hierbij aan onderhoud en nieuwe banden.
  • Service op maat en op ieder gewenst moment.
  • Bij afloop van de looptijd heb je de mogelijkheid om van auto te wisselen.

Wanneer je ervoor kiest je zakenauto niet bij te tellen, wordt het aantal privé kilometers dat je hiermee mag rijden beperkt tot 500 kilometer per jaar. Dit moet je aan kunnen tonen aan de hand van een rittenregistratie. Daartegenover staat dat je door het laten vallen van de bijtelling je op jaarbasis tot duizenden euro’s kunt besparen. Laat je dus goed voorlichten wat in jouw situatie interessant is.

Geen bijtelling? Teken dan de 500 kilometer verklaring & registreer je ritten
Wanneer je besluit om met de auto van de zaak niet meer dan 500 kilometer per jaar te rijden, vul dan het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ in. Deze is te vinden op de website van de Belastingdienst. Een kopie van deze verklaring is voldoende voor de werkgever om de bijtelling voor het privégebruik van de zakelijke auto achterwege te laten.

Ook dien je je rittenregistratie op orde te hebben wanneer je niet privé gebruik maakt van je zakelijke auto. Er zijn wel een aantal eisen waar deze aan moet voldoen. De dag, tijd en bevestiging van de rit moeten aangetoond kunnen worden. Is dit niet op orde en krijg je een controle? Dan kan dit betekenen dat je de bijtelling, plus een boete van 100% moet betalen. Er zijn tegenwoordig ook systemen (RitRegistratieSysteem) die jouw ritten automatisch vastleggen. Niet ieder systeem is betrouwbaar, vandaar dat de Belastingdienst een keurmerk in het leven heeft geroepen. Wanneer je besluit jouw rittenregistratie te automatiseren, bekijk dan of het systeem het keurmerk heeft.

Leaserijders met een lage bijtelling: let op!
Het keuzemoment is vooral belangrijk voor leaserijders die nu al gebruik maken van een auto met bijtelling. Rijd je privé met jouw zakelijke auto en ben je van plan om in het nieuwe jaar te wisselen van auto? Dan kun je niet tussentijds je bijtellingskeuze wijzigen. Je hebt immers één keuzemoment in het kalenderjaar.

Voorbeeld
Je rijdt nu een Mitsubishi Outlander met bijtelling en halverwege het jaar switch je naar een Volkswagen Passat, die je niet wilt bijtellen. Als je er begin van het jaar voor kiest om je auto privé te rijden, betaal je zowel voor de Outlander al voor de Volkswagen Passat bijtelling. Het verschil tussen bijtellingspercentages van beide auto’s is aanzienlijk waardoor je, na ontvangst van de Volkswagen Passat, per maand meer gaat betalen voor het privé gebruik van je auto.

The post Wel of geen bijtelling in 2019? Tijd om te beslissen! appeared first on Business Lease Nederland.