Wat is bijtelling?

Veel mensen vragen zich nog af wat bijtelling precies is en hoe je dit moet berekenen. In principe is het helemaal niet moeilijk. Bijtelling is de belasting die jij nog moet afdragen over een bepaalde auto. Stel je leased een auto en je gebruikt deze als prive auto. De leaseauto ziet de belastingdienst als loon. Je krijgt deze auto van het werk en men constateert dat dit loon in natura is. Over loon moet belasting betaald worden, dus over de leaseauto dien jij belasting te betalen.

Wanneer betaal je bijtelling?

Je betaalt alleen bijtelling wanneer je de auto meer dan 500 km per jaar voor persoonlijk gebruik gebruikt. Rij jij bijvoorbeeld met een leaseauto 1000 km per jaar voor prive gebruik, dan dien jij over die 500 km bijtelling te betalen.

Wat bepaalt de hoogte van mijn bijtelling?

De bijtelling wordt bepaald aan de hand van drie onderdelen:

  • Hoe schoon is jouw auto? De hoogte van je CO2-uitstoot is belangrijk.
  • Hoe duur is de aanschafwaarde van een nieuwe auto. (Fiscale waarde van uw auto)
  • Hoogte schijf inkomstenbelasting

Rij jij in een milieuvriendelijke auto dan heb je te maken met lage bijtellingspercentages, 0% 4% 7% 21% etc.

Een voorbeeld

Stel je voor jij werkt en je kiest voor een Chevrolet Spark. De auto kost nieuw 12.000 euro. De bijtelling voor deze auto is vastgesteld op 14% vanwege een lage CO2-uitstoot (schone auto). U verdient goed en zit in de belastingschijf van 42%.

Jouw bijtelling per jaar is dan €12.000  neem hier 14% van = €1680 en neem hier weer 42% van = € 705,60 euro
Dit betekent dat jouw bijtelling per maand €58,80 bedraagt.

Let op! Wanneer jij een leaseauto huurt dan heb je de mogelijkheden om een eigen bijdrage op te geven. Dit is een bedrag die jij zelf bijdraagt aan het privégebruik van je auto. Dit bedrag kun je aftrekken van de jaarlijkse bijtelling.

Laat een reactie achter