Verschil autoverzekering bij leaseauto’s en privévoertuigen

Er zijn een boel factoren die meespelen wanneer je een autoverzekering afsluit voor een privéauto. Denk aan het type auto, het bouwjaar en het soort verzekering dat je wil afsluiten. Soms speelt zelf het woonadres een rol. Bij het leasen van een privévoertuig heb je hier geen last van. De kosten staan maandelijks vast en eventuele schade laat je afhandelen via het leasebedrijf.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan drie soorten autoverzekeringen. De goedkoopste en minst dekkende is een WA-verzekering. Die dekt alleen schade die je aan de auto van een ander veroorzaakt. Heb je een zogenoemde beperkt-cascoverzekering, dan ben je ook verzekerd voor deze vorm van schade, maar verder ook voor schade door storm, brand en ruitschade. Daarnaast ben je met deze verzekering verzekerd tegen diefstal en inbraak. Bij een all-riskautoverzekering is hetgeen je voor verzekerd bent nog verder uitgebreid met ook schade die je zelf veroorzaakt via uitzonderlijke omstandigheden als van de weg raken, slippen, botsen of te water raken. En met een allriskverzekering ben je ook verzekerd tegen vandalisme.

De bonus-malusladder

Een andere factor bij autoverzekeringen voor privéauto’s is de bonus-malusladder. Je krijgt een korting op je premie, de zogenaamde no-claimkorting, wanneer je schadevrij rijdt. Claim je echter wel schade, dan gaat de premie juist omhoog. Dit noem je de malus. Schadejaren zijn een belangrijke factor voor autoverzekeraars bij het vaststellen van de premie.

Autoverzekering bij leaseauto’s

Kies je ervoor om privé een auto te leasen, dan staan je kosten elke maand vast. Van het leasebedrag tot aan de motorrijtuigenbelasting en de verzekering. Dat is inzichtelijk. Zeker ten opzichte van het kopen van een auto, waarbij mensen veelal niet weten hoeveel ze nu exact kwijt zijn aan dit soort kosten per maand. Qua verzekering ben je meestal allrisk verzekerd, dus breed gedekt voor allerlei vormen schade en omstandigheden. Ontstaat er schade, dan stuur je een schadeformulier naar het leasebedrijf. Die wijst een schadehersteller aan en handelt de administratie verder af.

Voor- en nadelen verzekering en leasen

Een voordeel van een privé leaseauto is dat je dus elke maand precies weet waar je aan toe bent qua kosten. Dit geldt ook voor de verzekering. Bovendien is schade afhandelen makkelijker omdat je zelf niet de hoofdverantwoordelijke bent. Een nadeel is dat je in de meeste gevallen de schadevrije jaren verliest als je die had opgebouwd met een eigen auto. Veel leasecontracten rekenen een gelijke premie voor alle bestuurders en dus betaal je eigenlijk ook mee voor degenen met weinig schadevrije jaren. Ook kun je bij een leaseauto niet overstappen naar een andere verzekering en kun je de kosten, hoewel die vast staan per maand, dus ook niet omlaag brengen. Dit kan bij een privé autoverzekering wel door over te stappen naar een goedkopere verzekering.

Laat een reactie achter