Private lease: wat is dat precies?

Het woord “leasen” ken je misschien vooral uit de zakenwereld. Het leasen van een auto is hier al lange tijd ingeburgerd. Ook voor particulieren is het leasen van een auto steeds meer in opkomst. Bij private lease rijdt je een auto voor een vast maandbedrag zonder dat de auto jouw eigendom is. Behalve de brandstofkosten zijn alle kosten inbegrepen. Erg handig natuurlijk. Hier lees je wat er allemaal komt kijken bij private lease.

Leaseperiode

Bij private lease rijd je als particulier dus een nieuwe auto tegen een vast bedrag per maand. De periode kun je vaak zelf kiezen. De meest gangbare leaseperiodes zijn 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. In het maandbedrag zijn de kosten voor reparatie en onderhoud inbegrepen. Ook de all-risk verzekering,  de wegenbelasting  en de pechhulp zijn inbegrepen in het vaste maandbedrag. Het grote voordeel hiervan is dat je er zelf geen omkijken naar hebt. 

Wat kost private lease

De kosten die je per maand kwijt bent aan een private lease auto liggen ergens tussen de 200 en 800 euro. Je hebt bijvoorbeeld al een Peugeot private lease voor 275 euro per maand. De prijs is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto die je kiest, maar hangt ook af van de looptijd van het contract dat je kiest en het aantal kilometers per maand dat je rijdt. Rijd je meer kilometers? Dan zijn hier vaak extra kosten aan verbonden. Een nadeel kan zijn dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt bij de verzekering. Het is wel mogelijk om een schadevrijverklaring aan te vragen. 

Private-lease-Peugeot

Private lease contract

Kies je voor private lease dan ga je een financieel contract aan. Met behulp van een draagkrachtberekening wordt bepaald of je in aanmerking komt voor private lease. Is dit het geval dan wordt er een BKR registratie gedaan. Dit kan nadelige gevolgen hebben als je net een hypotheek wilt aanvragen. Deze registratie wordt dan meegenomen als vaste last wat van invloed kan zijn op het totaal te lenen hypotheekbedrag.