Private lease

Als je een nieuwe auto wilt en deze niet via de zaak wilt of kunt krijgen, dan kun je deze zelf kopen of private leasen. Voorheen was leasen alleen zakelijk mogelijk, maar nu is het ook mogelijk om als individu een auto te leasen. Dit heet private lease. Private lease heeft voordelen en nadelen.

Wat is private lease?

Private lease is een soort huurovereenkomst. Alleen huur je een auto meestal voor een korte periode en lease je een auto veel langer. Leaseovereenkomsten zijn van minimaal 12 maanden tot maximaal 60 maanden. Als je een auto least, dan is deze niet van jou. Hij blijft eigendom van de leasemaatschappij. Je tekent een leaseovereenkomst, betaalt maandelijks een vergoeding en mag de auto gedurende de looptijd van de overeenkomst gebruiken. In het maandbedrag zijn alle kosten van het autorijden opgenomen. Behalve de brandstof. Als je de auto laat wassen, vallen de kosten niet onder het leasebedrag, je moet dit zelf afrekenen. Dit geldt ook voor verkeersboetes.

De voordelen van private lease

Het grote voordeel is dat je vooraf elke maand weet waar je financieel aan toe bent. Alle kosten zijn opgenomen in het maandbedrag. Dat is helder. Het enige waar je rekening mee moet houden is de brandstof. En boetes als je niet netjes rijdt. Als je een auto zelf koopt en deze moet naar de garage, dan moet je alles zelf regelen. Bij lease hoeft dit niet. Onderhoud en reparatie wordt allemaal geregeld door de leasemaatschappij en als je geluk hebt krijg je zelfs vervangend vervoer.
Een bijkomend voordeel is dat je in een nieuwe auto rijdt, maar niet zelf een enorm bedrag hoeft te investeren. En als je een paar jaar later een nieuwe auto wilt, dan hoef je de auto niet te verkopen. Aan het eind van het contract lever je de auto in en als het bevalt, dan sluit je een nieuw contract af voor een nieuwe auto.

De nadelen van private lease

Je gaat een financiële verplichting aan. Hier zit je jarenlang aan vast. Kun je dit niet meer betalen omdat je je baan kwijt bent bijvoorbeeld, dan zit je er nog steeds aan vast. Je kunt dan eventueel een afkoopsom betalen, maar daar moet je dan wel het geld voor hebben.
Het afsluiten van een private leasecontract wordt geregistreerd bij BKR (Bureau Kredietregistratie). Dit is op zichzelf geen ramp, maar het heeft wel gevolgen als je een hypotheek wilt afsluiten of een credit card wilt aanvragen.

Verder wordt je maandbedrag berekend op basis van het aantal kilometers dat je per maand verwacht te rijden. Rijd je meer dan dit aantal, dan vindt er correctie plaats. Je wilt ook niet betalen voor het aantal kilometers die je niet rijdt, want het all-inclusive maandbedrag is al hoog genoeg. Daarom is het zo moeilijk om vooraf in te schatten hoeveel kilometers je per maand zult gaan rijden.

Je wordt daarnaast ook nooit eigenaar van de auto. Als je liever een huis koopt omdat het zonde is om huur te betalen voor een huurhuis waar je nooit eigenaar van bent, dan is een leaseauto waarschijnlijk ook niks voor jou. Je zou het kunnen beschouwen als weggegooid geld.

Bekijk onze private lease blog!

Wilt u meer informatie over private lease? Bekijkt u dan eens onze private lease blog!

Laat een reactie achter