Volg deze stappen voor een goede rittenregistratie

RittenregistratieEen auto van de zaak klinkt ideaal, maar als je de auto ook privé gebruikt, moet je ervoor zorgen dat jouw rittenadministratie goed op orde is. Waarom is het belangrijk om je ritten te registreren? Weet jij welke gegevens je moet noteren? In deze blog lees je alles over rittenregistratie en hoe jij je kilometers het beste kunt bijhouden.

Waarom is een goede rittenadministratie belangrijk?

Als je een auto van de zaak hebt, is het verplicht om een sluitende rittenregistratie bij te houden. Voldoet jouw ritregistratie niet aan de eisen van de Belastingdienst? Dan wordt dit gezien als fraude en kun je een hoge boete verwachten. Rittenregistratie houdt in dat er een nauwkeurige beschrijving van elke rit wordt gegeven. De volgende punten dienen daarbij te worden vermeld:

  • De begin- en eind kilometerstand
  • Het doel van de rit (zakelijk of privé)
  • Het tijdstip en de datum waarop is gereden

Een goede rittenregistratie kan jou ook voordelen opleveren. Als je minder dan 500 privékilometers per jaar in de auto rijdt, hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. Verder kun je de kosten van de auto aftrekken van de gemaakte winst. Zo ontstaat er nog een beetje extra belastingvoordeel.

Welke ritten moet je bijhouden?

Om een juiste rittenregistratie te hebben, moet je alle ritten bijhouden. Dit betekent dat je zowel zakelijke- als privé ritten moet bijhouden. Een ander belangrijk punt om je bewust van te zijn, is dat jij de kilometerregistratie zeven jaar lang dient te bewaren voor de Belastingdienst.

Hoe houd jij jouw ritregistratie op orde?

Als ondernemer kun je de kilometerregistratie op verschillende manieren bijhouden. Dat kun je bijvoorbeeld doen in een notitieboekje, rittenregistratie in Excel of met een rittenregistratie app.

Rittenregistratie in Excel

Het bijhouden van je rittenregistratie in Excel is vooral geschikt voor ondernemers die nog niet zoveel ritten hoeven te registreren. Het voordeel van ritregistratie in Excel is dat het gratis is. Als jouw desktop niet beschikt over Excel, kun je gratis gebruik maken van Google Spreadsheets. Wanneer jij jouw ritten registreert in Excel is het belangrijk dat je de registratie up-to-date houdt en voldoet aan alles eisen van de Belastingdienst. Ben je vaak onderweg en moet je veel ritten registreren? Dan biedt een rittenregistratie app een hoop voordelen.

Kies voor gemak en stap over op een rittenregistratie app

Het voordeel van een kilometer app is dat je voldoet aan alle regels van de Belastingdienst. De gegevens worden zeven jaar bewaard en er worden back-ups gemaakt in de cloud. Daardoor weet je zeker dat jouw gegevens veilig staan opgeslagen. Het gebruik van een app scheelt je veel werk. De gereden kilometers worden automatisch bijgehouden en de datum en tijd wordt genoteerd. Het enige dat jij nog hoeft te doen is de app starten en aangeven of het gaat om een zakelijke- of privérit.