Operational lease auto

operational leaseauto

In dit artikel vindt u een aantal feiten met betrekking tot het afnemen van een operational lease auto. Op basis van deze informatie kunt u overwegen of u kiest voor een operational lease auto.

Wat zijn de eigenschappen van een operational lease auto?

Leasemaatschappij blijft eigenaar van de leaseauto

De leasemaatschappij blijft volledig eigenaar van de auto. Ideaal omdat veelal de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud van de operational lease auto. Dit houdt in principe in dat de leasemaatschappij het volledige financiële risico tot zich neemt. Een operational lease auto wordt dus vergeleken met een huurauto. Tevens kunt u uw liquide middelen voor andere doeleinden gebruiken.

De leasemaatschappij verhuurt

U huurt in principe de operational lease auto van de leasemaatschappij. Waardoor er meer geld beschikbaar blijft binnen de organisatie van uw bedrijf. Zoals hierboven al vermeld is kunt u de liquide middelen voor andere doeleinden gebruiken.

De restwaarde

De leasemaatschappij loopt een positief of negatief restwaarderisico t.a.v. de lease auto. U heeft zelf dus geen restwaarderisico.

Juridisch

De leasemaatschappij beschikt over het juridische eigendom van de auto.

Eindopties einde contract

Bij een operational lease auto heeft u nog diverse mogelijke opties tijdens het einde van uw contract, echter is er standaard vastgelegd dat de auto geen eigendom van de lessee (leaser) wordt.

Fiscaal

U betaalt zelf de btw van de operational lease auto. Tevens kunt u een operational lease auto niet op de balans noteren en heeft u geen recht op investeringsaftrek. Administratief kunt u van de operational leaes auto wel de netto leasetermijnen als één geheel op de exploitatierekening boeken. U ontvangt over het gehele bedrag (als totaal) een factuur incl. BTW.

Laat een reactie achter