Missende sleutel bij het inleveren van een lease bak?

Is het tijd om de leaseauto in te leveren, maar ontbreekt er een sleutel? In dat geval is het goed dat je even de voorwaarden van de leaseovereenkomst naleest. De kans is groot dat er een bepaling over het missen van een sleutel in de voorwaarden is opgenomen. De leasemaatschappij neemt veel kosten op zich, variërend van de APK tot de motorrijtuigenbelasting. Daarmee is echter niet gezegd dat de leasemaatschappij ook voor de kosten van een missende sleutel opdraait bij het inleveren van de leasewagen.

Missende sleutel bij leasewagen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een sleutel van de leasewagen verliest, kwijtraakt of niet meer terug kan vinden. Een autosleutel bij laten maken ligt dan als eerste voor de hand. Het is echter belangrijk om te kijken wat de voorwaarden zijn van de leasemaatschappij. 

Het komt voor dat als je autosleutel gestolen of kwijt is, dat je dan in overleg met de leasemaatschappij een autosleutel laat bijmaken. Mogelijk zijn daar extra voorwaarden aan verbonden, zoals het doen van aangifte bij de politie. De voorwaarden bij een missende sleutel variëren per leasemaatschappij en zijn te vinden in je eigen leaseovereenkomst.

Kosten missende sleutel betalen

Zit je aan het einde van de leaseperiode en kom je er bij het inleveren van de leaseauto pas achter dat er een sleutel mist? In dat geval schrijven de voorwaarden van de leasemaatschappijen doorgaans voor dat er kosten aan verbonden zijn. In de voorwaarden van de leaseovereenkomst is dan een bepaling opgenomen met vermelding van de kosten bij een missende sleutel. Overigens kan deze situatie zich eveneens voordoen als je voor het verstrijken van de leasetermijn ontdekt dat er een sleutel mist. Neem in ieder geval altijd contact op met de leasemaatschappij om de situatie voor te leggen.

Autosleutels uit huis gestolen

Heeft er een inbraak bij je thuis plaatsgevonden en zijn daarbij je autosleutels gestolen? In dat geval is de schade van de diefstal van de autosleutels te verhalen op de inboedelverzekering. Het is dan wel belangrijk dat je aangifte van de inbraak doet bij de politie en daar melding maakt van de gestolen autosleutels. Verlies je de sleutels buitenshuis? In dat geval is de inboedelverzekering niet van toepassing. 

Tips bij inleveren leasewagen

Het is bij het inleveren van de leasewagen natuurlijk belangrijk dat je alles inlevert wat oorspronkelijk geleverd is. Daar vallen de autosleutels natuurlijk ook onder, maar ook de kentekenkaart, onderhoudsboekje en autoaccessoires. Als er wat ontbreekt dan beschouwt de leasemaatschappij dat als schade. Verder is het uiteraard van belang om een representatieve auto in te leveren. Zorg even voor een wasbeurt en maak de binnenkant van de auto schoon. Tot slot is het van belang je persoonlijke spullen voor het inleveren uit de auto te halen.