Leasecontract overnemen? Wat u moet weten!

overname leasecontract

Een leasecontract overnemen? Wat houdt dat precies in en waarom zou je een leasecontract overnemen? Allereerst is het belangrijk dat u begrijpt in welke gevallen een overname interessant kan zijn. Leasecontracten hebben veelal lange looptijden, denk hierbij aan 12,24 of 48 maanden.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat:

  • Het voortbestaan van uw bedrijf onzeker is.
  • Een medewerker verlaat het bedrijf.
  • De leaseauto blijkt financieel niet haalbaar. (bv door minder werk)

In alle bovenstaande geveallen biedt een overname van uw leasecontract uitkomst. Wilt u tussentijds van uw leasecontract af dan heeft u in principe twee  mogelijkheden:

  1. U laat uw leasecontract overnemen door een andere partij.
  2. U kunt het leasecontract afkopen.

Optie 2 komt in principe minder vaak voor, aangezien het vrij duur is om uw leasecontract af te kopen. Indien u een aantrekkelijke auto leaset met een lage bijtelling dan heeft u meer kans om uw contract over te laten nemen door een ander bedrijf.

Waar moet u op letten tijdens een overname van een leasecontract?

leasecontractSchade

Tijdens een overname dient de auto over geen gebruiksschade te beschikken. Wat valt onder gebruiksschade is vastgelegd in de algemene voorwaarden van de leasemaatschappij.

Krediet

Voordat er een bevestiging wordt doorgevoerd voor de overname van een leasecontract, wordt de kredietwaardigheid van de nieuwe onderneming gecontrolleerd door leasemaatschappij. In principe is dit vrij logisch en werken zelfs bedrijven in de metaalbouw met nieuwe grote projecten op deze wijze. Men wil er nou eenmaal zeker van zijn dat u het contract kunt uitdienen.

Voordelen overname leasecontract

Stel u wilt zelf een leasecontract van iemand overnemen dan brengt dat voor u twee voordelen met zich mee:

  • A: U heeft een kortere looptijd (Zelfde als bij een shortlease auto), echter met de fiscale voordelen van financial of operational lease.
  • B: U heeft de leaseauto direct beschikbaar, net zoals het geval is bij occasion lease. Een nadeel aan snelle beschikbaarheid is echter weer dat u niet persoonlijk uw auto kunt samenstelling, bijvoorbeeld met een navigatiesysteem o.i.d.

Laat een reactie achter