Nadelen van Leaseauto’s voor Werkgevers

Het aanbieden van een leaseauto aan je werknemer kan vele voordelen met zich mee brengen, zoals verhoogde tevredenheid en mobiliteit, helaas zijn er ook een paar nadelen waar werkgevers rekening mee moeten houden. Hieronder bespreken we vijf veelvoorkomende nadelen voor werkgevers.

1. Hoge Kosten van de leaseauto

Probleem

Leaseauto’s kunnen een flinke kostenpost zijn voor bedrijven, vooral als er een groot wagenpark beheerd moet worden. Deze kosten gaan niet alleen over de lease zelf, maar ook over onderhoud, verzekeringen en brandstof.

Oplossing

Kies voor een leasecontract inclusief beheer en onderhoudscontracten die de totale kosten dekken. Overweeg ook de selectie van zuinigere en goedkopere modellen of hybride voertuigen die minder operationele kosten met zich meebrengen.

2. Administratieve Last

Probleem

Het beheren van een vloot leaseauto’s kan veel administratief werk met zich meebrengen, van het bijhouden van de contracten tot het regelen van onderhoud en het afhandelen van schades.

Oplossing

Investeer in fleet management software die kan helpen bij het automatiseren van veel van deze processen. Deze systemen kunnen helpen bij het bijhouden van belangrijke gegevens en het stroomlijnen van het beheer van het wagenpark.

3. Risico op Misbruik door Werknemers

Probleem

Er bestaat een risico dat werknemers de leaseauto voor veel meer dan alleen zakelijke doeleinden gebruiken, wat kan leiden tot hogere kosten en snellere slijtage.

Oplossing

Stel duidelijke beleidslijnen op voor het gebruik van de leaseauto’s en zorg ervoor dat deze regels goed gecommuniceerd en gehandhaafd worden. Overweeg het gebruik van telematica-oplossingen om het gebruik van de voertuigen te monitoren.

4. Fiscale Complexiteit

Probleem

De fiscale regelgeving rondom leaseauto’s kan complex zijn, vooral als het gaat om bijtelling voor privégebruik door werknemers.

Oplossing

Zorg voor regelmatige bijscholing van je HR- en boekhoudafdelingen over de huidige fiscale wetten en mogelijkheden voor belastingefficiënte leasing. Het kan ook verstandig zijn om een fiscaal adviseur te raadplegen.

5. Milieu-impact

Probleem

Een vloot van voornamelijk benzine- of dieselauto’s kan een significant negatieve impact hebben op het milieu, wat niet overeenkomt met de duurzaamheidsdoelstellingen van veel bedrijven.

Oplossing

Stimuleer het leasen van elektrische voertuigen (EV’s) of hybrides die minder schadelijke emissies uitstoten. Overweeg ook het opzetten van laadinfrastructuur bij het bedrijfspand om het gebruik van elektrische auto’s te ondersteunen.

Meer weten? Bekijk de goedkoopste leaseauto’s van 2024