Je wilt een auto leasen, maar je hebt een negatieve BKR-registratie. Wat nu? Misschien vraag je je af of dat nog wel mogelijk is. Het is een veelvoorkomend probleem. Je hebt ooit een betalingsachterstand gehad en dat blijft nog jaren zichtbaar in je BKR-registratie. Maar betekent dat meteen dat je geen auto meer kunt leasen? Gelukkig is het antwoord niet zo zwart-wit als je misschien denkt.
Wat is een BKR-registratie eigenlijk?
Laten we beginnen bij het begin: wat houdt een BKR-registratie precies in? Het Bureau Kredietregistratie (BKR) houdt bij of je financiële verplichtingen hebt, zoals een lening, creditcard of een betalingsachterstand. Wanneer je netjes op tijd je rekeningen betaalt, is er niets aan de hand. Maar als je achterstanden oploopt en deze niet tijdig aflost, dan kan dat leiden tot een negatieve registratie.
Deze negatieve registratie is als een soort alarmbel voor kredietverstrekkers. Het signaleert dat er in het verleden problemen zijn geweest met betalingen, waardoor ze mogelijk huiverig zijn om jou een nieuwe lening te geven. Helaas vallen leasecontracten voor auto’s hier ook onder, omdat dit een vorm van krediet is.
Kan ik een auto leasen met een negatieve BKR?
Je kan zeker een auto leasen, wanneer je een negatieve BKR hebt, maar waar doe je dat? De ene leasemaatschappij is strenger dan de andere. Sommige bedrijven zullen je verzoek direct afwijzen, terwijl anderen bereid zijn om naar jouw specifieke situatie te kijken. Hier zijn een paar punten die van invloed zijn op je kansen:
- Hoe zwaar is de negatieve BKR?
Niet alle negatieve registraties zijn hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een kleine betalingsachterstand hebt gehad die inmiddels is ingelost, kijken sommige leasemaatschappijen daar minder streng naar. Heb je echter nog lopende schulden, dan wordt het lastiger.
- Inkomen en financiële stabiliteit
Je huidige financiële situatie speelt ook een grote rol. Als je een stabiel inkomen hebt en kunt aantonen dat je maandelijkse lasten kunt dragen, zijn er leasemaatschappijen die bereid zijn om een risico te nemen. Een negatieve BKR hoeft dus niet direct het einde van je leaseplannen te betekenen.
- Type leasecontract
Operationele lease (waarbij het bedrijf eigenaar van de auto blijft) is vaak makkelijker te verkrijgen dan een financial lease. Bij financial lease word jij uiteindelijk eigenaar van de auto en is het risico voor de leasemaatschappij hoger. In dit geval zullen ze dus ook strenger kijken naar je BKR-registratie.
Alternatieve opties bij negatieve BKR
Als je tegen beperkingen aanloopt vanwege je BKR-registratie, zijn er gelukkig een aantal alternatieve mogelijkheden die je kunt overwegen.
- Private lease zonder BKR
Een optie is om te zoeken naar leasemaatschappijen die geen BKR-check doen bij private lease (dit zijn er niet veel). Wees wel alert, deze aanbieders vragen vaak hogere maandelijkse tarieven.
- Shortlease
Shortlease kan ook een oplossing zijn. Dankzij de kortere contracten, is het risico voor de leasemaatschappij kleiner. Hierdoor kunnen ze soepeler zijn bij een negatieve BKR.
- Een hogere borg betalen
Sommige leasemaatschappijen zijn bereid om een leasecontract af te sluiten als je een hogere borg kunt betalen. Dit geeft hen meer zekerheid en verlaagt hun risico.
- Lease overnemen van iemand anders
Er bestaan platforms waar je leasecontracten kunt overnemen van andere mensen. Dit kan een interessante optie zijn, zeker als je geen nieuw contract kunt krijgen door je negatieve BKR. Je neemt dan de resterende looptijd van een contract over, zonder dat de leasemaatschappij opnieuw een BKR-check doet.
Wees voorbereid op hogere kosten
Het is goed om te realiseren dat leasen met een negatieve BKR vaak duurder uitvalt. Omdat de leasemaatschappij meer risico loopt, rekenen ze doorgaans hogere maandelijkse kosten of vragen ze om een hogere borg. Dit is iets om rekening mee te houden als je deze weg inslaat.