De voor- en nadelen van een elektrische auto

Het rijden van een elektrische auto wordt steeds populairder. Zelfs bij de zzp’ers en freelancers, wat opzicht logisch is. Elektrische auto’s worden namelijk financieel erg gepromoot door de overheid met subsidies etc. Wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch rijden? Lees dan snel verder! 

Elektrisch is goed voor het milieu 

Laten we deze maar snel uit de weg ruimen aangezien die vanzelfsprekend is. Bij elektrisch rijden komen namelijk geen schadelijke stoffen uit de uitlaat (er is geen eens een uitlaat bij elektrische auto’s). Dus je stoot geen stikstof, fijnstof en CO2 uit tijdens het rijden van de auto zelf. Dit betekent dat je met je gemaakte kilometers niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde en andere milieu georiënteerde problemen. Ook is het een stukje imago die je krijgt, dat je een duurzaam persoon bent. 

Lage reiskosten en onderhoudskosten 

Rijden op elektriciteit is goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Stoom kost namelijk vrij weinig in verhouding met brandstof. Mocht je toevallig zonnepanelen op het dak van je huis hebben liggen dan is het een no-brainer. Je wekt je eigen stroom op en dit kun je gebruiken om te rijden in je Kia e-Niro of in je Hyundai Kona electric. Dit zijn voorbeelden van goed geprijsde elektrische auto’s.  

De actieradius en oplaadtijd van elektrische auto’s 

Nu komen we bij het grootste nadeel. Met de accu’s zoals we ze nu kennen kun je nog niet echt zonder lang stoppen op vakantie. Er zijn al wel elektrische auto’s met een actieradius die genoeg zijn om naar je werk te rijden en weer terug. Als je de auto in de avond aan de lader zet zul je er weinig last van hebben. Maar mocht je een flinke rijder zijn, en je maakt dagelijks 250+ kilometer dan is een elektrische auto misschien niet voor jou. Tenzij je aan de snelweg een half uur wilt wachten tot je auto weer voldoende is opgeladen.  

Elektrische auto’s zijn in opmars, maar we zijn er nog niet. Elektrische auto’s zullen in verloop van tijd beter worden met accu’s die presteren zoals benzine- en dieselauto’s.