De do’s & don’ts bij aquaplanning

Het herfstweer is in aantocht. Aquaplanning ligt op de loer. Wat kun je doen om aquaplanning te voorkomen? En hoe check je of de banden van jouw (lease)auto of wagenpark najaarproof zijn?

Hoe ontstaat aquaplanning en wat moet je doen?
Bij aquaplanning vormt er zich tussen de band van de auto en het wegdek een waterlaag, waardoor banden het directe contact met het wegdek verliezen. Hierdoor vermindert de grip, bestuurbaarheid van en controle over de auto. Wat moet je doen wanneer je te maken krijgt met aquaplanning?
– Rem op tijd wanneer er een stuk slecht wegdek aankomt. Wanneer de snelheid lager is, hebben de banden meer kans om het water af te voeren.
– Maak geen snelle stuurbewegingen. Probeer het liefst helemaal niet te sturen, om te voorkomen dat de auto gaat glijden.
– Trap de koppeling in wanneer je in aquaplanning terechtkomt. Hierdoor voorkom je dat de wielen verder rollen of afremmen.

Welke factoren zijn van invloed op aquaplanning?
– Weersomstandigheden
– Spoorvorming op de weg
– Versleten autobanden
– Snelheid
– (Te) brede banden onder een lichte auto

De profieldiepte van je banden
Eén van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden met slechter weer, is de kwaliteit van je banden. Dat begint al in het najaar wanneer de herfst zijn intrede doet. Niet alleen bij vorst en sneeuw, maar ook bij regen bieden winterbanden meer veiligheid dan zomerbanden. Laat deze dus op tijd verwisselen! Lees hier 3 redenen waarom winterbanden onmisbaar zijn. Maar aan welke profieldiepte moeten je banden nou voldoen? Informatie over het profiel van zomer- en winterbanden vind je hier.

Hoe zit het met de banden van mijn leaseauto?
Met een profieldieptemeter check je zelf hoe het profiel van jouw autobanden eraan toe is. Maar wanneer je in een leaseauto van Business Lease rijdt, doen wij dit voor je! Onze leaseauto’s beschikken altijd over goedgekeurde banden en bieden wij een standaard bandenwisselservice, bij een bandenleverancier in de buurt. Het bandenprofiel wordt standaard gecheckt tijdens de bandenwissel, maar ook wanneer de auto’s op een ander moment bij de garage staan. Bijvoorbeeld tijdens een keuring of bij schade. Leaserijders ontvangen van ons standaard een uitnodiging wanneer het weer tijd is voor een bandenwissel.

The post De do’s & don’ts bij aquaplanning appeared first on Business Lease Nederland.