Aston Martin’s F1-Succes: Niet Alleen Dankzij het Raceteam

Het is feest bij Aston Martin! Hun Formule 1-team doet het fantastisch, Fernando Alonso deelt zijn geheimen met Lance Stroll, en het lijkt erop dat de verkopen ook als een trein lopen. Vooral de Aston Martin Vantage F1 Edition lijkt de show te stelen. Lawrence Stroll, de grote man achter Aston Martin, heeft het allemaal uit de doeken gedaan op de Financial Times Future of the Car Summit.

Megawinst voor Aston Martin

Aan Stroll werd gevraagd of de F1 een zetje heeft gegeven aan de verkoopcijfers van Aston Martin. Zijn antwoord? ‘Er is een gezegde dat ik nooit echt geloofde, maar nu ervaar ik het zelf: win op zondag, verkoop op maandag.’ En het ging al goed bij Aston Martin, nog voordat het F1-team begon te schitteren. In 2022 verkocht het merk maar liefst 6.412 auto’s, en de winst sprong van 1 miljoen pond naar 1,4 miljoen pond.

 F1-safetycar populair

De Vantage F1 Edition heeft daar zeker aan bijgedragen. Volgens Stroll zijn er tussen de 300 en 400 stuks van de F1 safetycar verkocht. ‘Dat klinkt misschien niet als veel, maar voor een bedrijf van onze omvang is het best een grote deal’, zegt Stroll. Deze speciale Vantage gaat voor meer dan 180.000 euro over de toonbank. Dat zou betekenen dat ze mogelijk tot wel 73 miljoen euro aan safetycars hebben verkocht.

Hoge schulden

Maar Aston Martin moet nog wel even flink aan de slag. Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat het Britse automerk nog steeds een schuld van 766 miljoen pond heeft. Misschien kunnen speciale F1-versies van bestaande modellen dat veranderen? We gaan het zien!