Moet ik een auto leasen of kopen?

Veel mensen vragen zich af of het voordeliger is om een auto te leasen of om juist een auto te kopen. Uiteraard zijn er diverse situaties en mogelijkheden waardoor de ene persoon meer voordeel kan behalen dan een ander persoon. (Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillen tussen Private lease en Financial lease)

Stelt u de bovenstaande vraag met betrekking tot het afnemen van particuliere lease of bent u een ondernemer met meer dan 100 werknemers en wilt u een wagenpark afnemen?
Een totaal andere situatie waar weer andere factoren voordelen kunnen opleveren. Zo heb je bij Financial lease als ondernemer fiscaal meer voordelen dan private lease, omdat u als eigenaar van de auto wordt genoteerd en hierdoor meer fiscale voordelen kunt ontvangen, waaronder het voorkomen van liquiditeitsverlies binnen uw balans.

Welke auto bent u van plan te kopen?

Kiest u voor een nieuwe auto of kiest u voor een tweedehands occasion? In het volgende voorbeeld hebben we een leasemaatschappij opgezocht die u de mogelijkheid geeft om een tweedehands auto te kopen of deze auto met een bepaalde looptijd te leasen, waarna u na het leasetermijn de eigenaar wordt van de auto. De leasemaatschappij is “Fred Jansen Lease”.

De berekening » Wat is voordeliger, een auto leasen of kopen?

Stel we nemen een Opel Astra uit 2012. (65000km op de teller) Kan ik deze auto het beste kopen voor de aangeboden prijs van €14.250 euro of kies ik voor occasion lease met een looptijd van 24 maanden en een maandelijks bedrag van €315 euro? (Leasevariant: Financial lease)

Wanneer u kiest voor de optie om de auto te leasen dan dient u in de eerste maand een eigen inleg te betalen van €4000 euro. Tevens dient u aan de eind van de looptijd een slottermijn te betalen van €4000 euro. De looptijd van uw leasecontract is dan 24 maanden, hierna bent u de eigenaar van de auto. Als we dus een berekening erop loslaten dan komen we uit op een totaalprijs van €15.560 euro. U betaalt dus €1.310 euro extra ten opzichte van wanneer u de auto direct betaalt.

Nu lijkt het kopen van de auto een stuk voordeliger, echter moet u rekening houden met extra kosten. In de tijd dat u de auto leaset zitten de wegenbelasting, verzekering en onderhoud bij de kosten inbegrepen. Naar schatting is dit ongeveer €100 euro per maand. (minimaal) Wanneer u de occasion direct koopt dan komen deze kosten voor de termijn van twee jaar bovenop de prijs van de auto, oftewel u betaalt dan €14.250 + 2400 = €16.650 euro. Aangezien deze kosten bij de leaseprijs inbegrepen zitten kunnen we dus concluderen dat het leasen van deze auto goedkoper is dan de auto direct te kopen!

 

Laat een reactie achter