Leaseprijs berekenen? Waar op letten?

leaseprijs

Indien u graag wilt weten hoe de leaseprijs berekent wordt hebben wij speciaal voor u dit artikel opgezet waarbij er inzicht wordt gegeven over hoe de maandelijkse kosten tot stand komen van een operational leasecontract. Weet u niet precies wat operational lease inhoud? Bekijkt u dan: Wat is operational lease?

Ieder contract bestaat uit de standaard vaste kosten die maandelijks hetzelfde zijn, zoals de motorrijtuigenbelasting, de kosten voor het beheer, de rente en de kosten voor de afschrijving. Dit zijn de standaard kosten die het maandelijkse bedrag vaststellen, echter zijn er tevens nog de variabele kosten. De kosten variëren jaarlijks, waaronder de onderhoudskosten en de kosten voor de benzine of diesel.

De vaste kosten binnen uw leasecontract

vaste kosten

De afschrijving van uw leaseauto

De leasemaatschappij stelt de restwaarde van uw auto vast. Doordat er een specifieke looptijd van uw contract (24,40 of 60 maanden) is vastgesteld, kan de leasemaatschappij de afschrijving berekenen. (Verschil investeringsbedrag en restwaarde)

De wegenbelasting van uw leasewagen

De motorrijtuigbelasting is veelal hetzelfde, echter kan het voorkomen dat deze jaarlijkse kosten aangepast orden, dit wordt dan tevens doorgevoerd binnen uw contract.

De kosten voor het beheren

Net als wanneer u over een volledig wagenpark beschikt maakt de leasemaatschappij beheerskosten, zoals bijvoorbeeld voor de administratie, inventarisatie etc. Deze kosten worden als vaste kosten verwerkt binnen uw leasecontract.

De rente over de financiering

De rente over de financiering loopt geleidelijk af tijdens de periode van de looptijd. U gaat minder rente betalen naarmate u naar het einde van uw contract toewerkt. Echter wordt er veelal gewerkt met annuïteit tussen de afschrijving en de rente, waardoor het maandelijkse bedrag hetzelfde blijft. Uw leaseauto’s hebben hierdoor een hogere boekwaarde tijdens het begin van de looptijd van uw contract.

De variabele kosten van uw leasecontract

variabele kosten

De benzinekosten van uw maandelijkse ritten

Het kan voorkomen dat u de ene maand hogere benzinekosten heeft t.o.v. de maand ervoor. Deze worden hierdoor bij operational lease maandelijks doorberekent.

De kosten voor het onderhoud

Van tijd tot tijd heeft uw auto onderhoud nodig, zoals reparatiekosten, nieuwe banden of de APK. Er worden overeenkomsten afgesloten waarbij de kosten per type auto ingecalculeerd en doorgevoerd worden in het maandelijkse bedrag.

Vervangende auto bij pech

Het kan voorkomen dat u een vervangende auto nodig hebt. Sommige contracten hebben deze kosten ingecalculeerd. Echter is het verstandig om hier bij de betreffende leasemaatschappij vooraf informatie over in te winnen. De leasemaatschappij verwerkt vaak in de algemene voorwaarden of deze regeling van toepassing is.

Alle leasemaatschappijen stellen de maandelijkse kosten op aan de hand van de bovenstaande factoren. Wilt u meer informatie dan kut u altijd meer informatie inwinnen bij de diverse leasemaatschappijen.

Laat een reactie achter