Privé-auto’s leasen wordt steeds normaler

Eind 2018 reden er ruim 150.000 Nederlanders in een leaseauto. Ten opzichte van 2017 is dat een stijging van bijna 50 procent. Deze stijgende lijn is in de afgelopen jaar echt een trend geworden, zeker als je bedenkt dat er in 2013 nog maar 8.500 privé leaseauto’s op de Nederlandse wegen reden. Dat aantal is in de afgelopen periode dus achttien keer zoveel geworden.

Bij private lease wordt er door klanten een vast bedrag per maand betaald voor het gebruik van hun auto. Deze contracten zijn vaak inclusief verzekering, wegenbelasting en onderhoud. In tegenstelling dus tot eigen aanschaf van een auto waarbij je het autoverzekering afsluiten zelf moet regelen. Hier zijn tegenwoordig wel allemaal online partijen voor, dus het vergelijken hoef je gelukkig niet meer zelf te doen.

Voordelen vs. nadelen

Gemak lijkt de meest voorkomende reden dat mensen kiezen voor een leaseauto. Verschillende grote partijen onderkennen dat private lease minder gedoe oplevert dan het kopen van een auto. Toch zijn er ook nadelen, denk bijvoorbeeld aan eventuele contractbreuk na een echtscheiding of ontslag. Hierbij kost het vaak veel (extra) geld om dit op te lossen.

Verschillende instanties zijn het er eigenlijk wel over eens dat private lease goedkoper is dan een nieuwe auto kopen met geleend geld. Toch is het vaak wel duurder dan een auto aanschaffen met spaargeld of dan een goede tweedehands auto te kopen. Een ander gevolg van een private lease-contract is dat het gevolgen heeft voor de maximale hypotheek die mensen kunnen afsluiten.

Leasen goed voor het milieu?

Steeds meer auto’s rijden elektrisch, maar toch rijden nog verreweg de meeste leaseauto’s op benzine. Het is wel zo dat de mensen vaak hun oudere privéauto links laten liggen en kiezen voor een private lease-auto die vaak een stuk nieuwer en zuiniger is. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot wat natuurlijk beter is voor het milieu.