Een auto leasen of huren, wat is voordeliger?

Er zijn vele vormen van lease, denk hierbij aan de zakelijke lease constructies zoals financial lease, operational lease en shortlease. Daarnaast heb je sinds enkele jaren ook de inmiddels veel gebruikte private lease contracten voor particulieren. Vooral deze laatste heeft veel overeenkomsten met het huren van een auto.

Leasen, huren of een auto abonnement?

In feite huur je namelijk een auto voor een langere tijd, en wordt het daarom door sommige aanbieders ook wel een auto abonnement genoemd. Hoewel we in de maatschappij autolease en een auto huren als twee totaal verschillende diensten zien. Hebben ze veel gelijkenissen en kun je in sommige gevallen beter leasen dan huren of vice versa.

Voordat we gaan kijken naar waarom je beter kunt leasen dan huren of andersom. Gaan we eerst de overeenkomsten bekijken.

De overeenkomsten tussen lease en autohuur.

In beide gevallen is en wordt de auto nooit van jou. Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een huur en lease auto om te onthouden. Dit is ook waarom je feitelijk een auto leent, tegen een vooraf afgesproken prijs. Bij een leaseauto is dit voor een langere periode en betaald je een maandelijks bedrag, en bij huren is dit vaak voor een kortere periode en betaal je daarom achteraf en moet je altijd een borg betalen bij het ophalen van een huur auto.

Alles in de prijs inbegrepen.

Bij zowel lease als huur, zit alles behalve de brandstof en de boetes voor verkeersovertredingen inbegrepen. Je neemt een bepaalde auto voor een bepaalde periode af voor een vaste afgesproken prijs. Deze prijs dekt zowel de verzekeringen, wegenbelasting als het onderhoud en eventuele reparaties.

Extra kosten na afloop huur of leasecontract.

Zowel bij huur als bij lease, moet je eventuele schade zoals krassen en deuken bij afloop en inlevering van de auto extra afrekenen. Hoewel er bij lease natuurlijk wel rekening wordt gehouden met normaal gebruik van de auto in de langere periode. Waardoor er slijtage op stoelen en interieur ontstaat. Dit is normaal en hoef je achteraf gezien niet extra voor te betalen.

Bij een huur auto ligt dit anders, en is er wel sprake van slijtage door gebruik. Maar wanneer jij bij een huurperiode van bijvoorbeeld een week. De auto zodanig slecht verzorgt dat er erge krassen ontstaan die normaal gesproken niet zo snel zouden ontstaan, je daar natuurlijk wel de rekening voor krijgt.

Als een auto huren zoveel op private lease lijkt, wat zijn dan de verschillen?

Ten eerste ligt de prijsopbouw heel anders. Ten tweede kun je bij het huren van een auto wel uit veel merken en modellen kiezen. Maar kun je de auto niet configureren en is de auto niet meer nieuw.

Huren is relatief duurder op langere termijn.

Je huurt tenslotte een auto bij een autoverhuurbedrijf zoals Hertz, Avis of de prijsstunter Sixt. Hier vind je korting op autohuur bij Sixt. Deze bedrijven verhuren auto’s vaak voor kortere periodes aan verschillende mensen. Je hebt daardoor nooit een nieuwe auto tot je beschikking wat bij lease wel het geval is. Sterker nog bij een leaseauto is het gevoelsmatig wel jouw auto, ook al huur je hem technisch gezien. Bij een huur auto is dat niet het geval.

Omdat huurauto’s door veel mensen worden gebruikt voor verschillende doeleinden hebben verhuurbedrijven te maken met veel meer onderhoudskosten aan hun wagenpark. Deze auto’s lopen meer risico op gebreken, en moeten elke keer na gebruik weer worden schoongemaakt, nagekeken enzovoorts. Hier moet rekening worden gehouden in de prijs.

Leasen voordelig door gevoel van eigendom en minder gebreken.

Bij een leaseauto ligt dit anders. Hoewel het risico op gebreken altijd aanwezig is, en jouw rijstijl geen garantie is voor een leaseperiode zonder problemen. Wordt er doorgaans met een leaseauto zuiniger omgegaan door de gebruiker, omdat het gevoelsmatig jouw auto is waar je tenslotte minimaal 4 jaar veel rijplezier van wilt hebben.

Omdat leasemaatschappijen beter kunnen incalculeren hoe ze een auto terugkrijgen bij einde contract. Kunnen ze een betere prijsbepaling doen en hierop jouw maandbedrag baseren.

Ook een paar maanden of jaren een auto huren.

Toch kun je ook bij een autoverhuurbedrijf zoals Avis, Sixt of Europcar een auto voor een lange periode huren. Uiteindelijk is alles bespreekbaar en mogelijk, de klant is tenslotte koning en als jij een huurauto voor een paar jaar of meerdere maanden wilt huren bij een autoverhuurbedrijf. Dan kan dat. Grote kans dat je dan wel meer betaalt, maar dat is een kwestie van afspraken maken.

Waar heb jij een auto voor nodig?

Het komt erop neer dat wanneer je niet altijd een auto nodig hebt, en beschikking moet hebben over een vervoermiddel. Je beter een auto kunt huren. Wanneer je bijvoorbeeld een keer per maand maar een auto nodig hebt als bedrijf of particulier om de maandelijkse inkopen te doen, of een het maandelijks rondje langs bij klanten in een week hebt gepland. Dan kun je hier beter een auto voor huren.

Bij lease heb je altijd een auto tot je beschikking. Je betaald een vast maandbedrag waar vervolgens alles in zit. Een zogenoemd all inclusive abonnement. Of je nu elke dag met de auto rijdt, of een keer in de week. Je betaald altijd het zelfde bedrag dat is afgesproken op basis van de looptijd van het leasecontract en een x aantal kilometers.

Kilometers zijn de belangrijkste kostenpost.

Ook de kilometers is een overeenkomst van beide opties. Zowel bij huren als leasen, spreek je een aantal kilometers af. Bij overschrijding van deze kilometers moet je een extra bedrag afrekenen op basis van de afgesproken kilometerprijs.

Een auto op basis van je behoeftes.

Welke optie het beste bij je past, is afhankelijk van hoe vaak je een auto nodig hebt. Weet je welke optie voor jou het voordeligst is. Dan kun je gaan kijken naar de keuzes die je kunt maken op basis van je behoeftes. Bij leasen kun je dan gaan kijken naar welke leasevorm voor jou interessant is. Voor ZZP’ers is een private shortlease lease erg interessant omdat je deze eenvoudig zonder bijtelling ook voor privé doeleinden kunt gebruiken.

En bij huren, kun je je gaan afvragen wat voor soort auto je nodig hebt voor je behoeftes.