Een auto leasen als beginnend bestuurder, kan dat?

Omdat autolease en dan met name de privélease zo gewild is, krijgen wij vaak de vraag van jonge beginnende bestuurders, of je ook een auto kunt leasen wanneer je pas net je rijbewijs hebt gehaald?

Omdat we hier veel vragen over krijgen en er veel onduidelijkheid over bestaat, hebben we besloten om er een blog over te schrijven.

Net je rijbewijs gehaald, kun je dan een auto leasen?

De vraag is vrij logisch, je bent een jonge bestuurder en hebt sinds kort rijlessen, en of je rijbewijs net gehaald. Veel mensen zijn tijdens het nemen van rijlessen zich al aan het oriënteren voor een auto die ze kunnen aanschaffen op het moment dat ze daadwerkelijk rijexamen hebben gedaan en zijn geslaagd.

Je wilt tenslotte zo snel mogelijk genieten van de vrijheid van het rijden in je eigen auto op de openbare weg. Omdat je een beginnend bestuurder bent, en tijdens je rijlessen hebt geleerd van de rijinstructeur dat je de echte rijervaring pas gaat op doen zodra je je rijbewijs hebt gehaald.

Twijfel je of het wel mogelijk is om een leaseauto aan te schaffen. Leasemaatschappijen zijn tenslotte erg streng met hun toelatingseisen.

Ja je kan een leaseauto rijden nadat je bent geslaagd voor je rijexamen.

Goed nieuws, voor het leasen van een auto wordt er niet gekeken naar het aantal jaren dat je bestuurder bent. Dat je een beginnend bestuurder bent hoeft geen reden te zijn waarom je geen leaseauto zou kunnen aanschaffen.

Er zijn wel andere eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn om te beginnen. Tegenwoordig kun je al beginnen met het halen van je rijbewijs op wanneer je op de helft van je 16e levensjaar bent en kun je vervolgens rijexamen doen wanneer je 17 jaar bent. Kijk voor meer informatie hierover, en over rijlessen op: https://rijschoollesnu.nl/rijlessen

Op je 17e een leaseauto wordt dus lastig. Gelukkig duurt het niet lang voor je 18 bent en je wel een lease auto zou kunnen rijden. Dan is er nog het financiële aspect. Leasemaatschappijen hebben strenge toelatingseisen die met name gericht zijn op de financiering van een lease auto.

Je moet voldoende inkomen hebben, en geen schulden.

Je salaris moet toereikend zijn, en mag je geen schulden hebben. Er wordt hiervoor een BKR registratie check gedaan om te kijken of je geen schulden hebt.

Je zult dus een baan of een vorm van inkomen nodig hebben om een auto te kunnen leasen wanneer je 18 bent en net je rijbewijs hebt gehaald. Gelukkig zijn er veel verschillende automerken en modellen en kun je altijd wel een auto vinden die je met jou salaris kunt betalen.

Lagere no-claim, je betaald meer voor de autoverzekering.

Dan is er nog de verzekering. Om dat je bij een privélease alles inclusief krijgt, zit dus ook de verzekering in de maandprijs inbegrepen. Bij het afsluiten van de autoverzekering die door de leasemaatschappij wordt gedaan, wordt er wel rekening houden met je leeftijd en de jaren dat je een auto bestuurd. Jonge autorijders hebben nu eenmaal een lagere no claim en betalen daardoor meer voor hun verzekering.

Ik hoop dat het zo iets duidelijker voor je is geworden, mocht je nog meer vragen hebben over het kopen / leasen van een auto nadat je bent geslaagd voor het rijexamen. Waarschijnlijk kan jouw rijinstructeur je hier ook een hoop over vertellen, en anders willen de autodealers of leasemaatschappijen je ook verder helpen met het vinden van een passende optie.