Staart jouw vakantie je al aan?

Dan wordt het hoog tijd om al je koffers te pakken! Zeker weten dat je alles mee hebt om onbezorgd in de auto te stappen?

We kijken even met je mee. Want een vergissing op dit gebied is zo gemaakt. Ben je op weg naar het vliegveld – tenzij het gewoon een fiets- of autotrip wordt, uiteraard – en kom je erachter dat je rijbewijs of paspoort nog op tafel ligt. Heb je er al die maanden dat je er naartoe leefde aan gedacht, gebeurt het je alsnog. Dat zou toch balen zijn? Nee, dan kun je maar beter een lijstje maken met al je benodigdheden. Kom op, niet eigenwijs zijn, iedereen heeft wel eens een geheugensteuntje nodig. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen.

Dus, even praktisch zijn. Wat heb je sowieso nodig? Wat vergeet je snel? Wat kun je tijdens vakantie gemakkelijk vervangen en wat is juist absoluut noodzakelijk? We zetten het allemaal even op een rijtje. Want dat is makkelijk en overzichtelijk.

Documentatie en financiële middelen

We gaan even uit van een vakantie naar het buitenland. Vaak mag je de grens niet eens over wanneer je geen identiteitsbewijs bij je hebt, dus neem dat absoluut mee. Hetzelfde geldt voor een rijbewijs, indien je dat (nodig) hebt. Iedereen – behalve één persoon – laat zijn of haar huissleutels thuis en geeft een exemplaar aan familie, vrienden, buren, wie dan ook maar op het huis gaat passen. Plus instructies omtrent planten, huisdieren, eventueel huishouden, etc.

Zorg dat je voldoende valuta bij je hebt om je de komende tijd te redden, al ga je naar Eurolanden. Pinnen is daar ook lang niet altijd mogelijk omdat er met verschillende kaarten betaald wordt. Heb je een internationaal erkende creditcard? Neem die dan mee.

Bagage

Tja, hierover kunnen we eigenlijk niet gek veel zeggen. Zorg dat je voldoende kleding en persoonlijke verzorging bij je hebt om de eerste dagen van je vakantie gemakkelijk door te komen, maar ook weer niet zo veel dat heel de auto uitpuilt en de hoeveelheid bagage daadwerkelijk een last begint te worden. Mocht het een actieve vakantie worden – denk aan een fiets- of wandelvakantie, wat dan ook maar – zorg dan wel dat je voldoende spullen bij je hebt die je voor jouw activiteiten nodig hebt. Oh, en zonnebrand, wanneer de temperaturen op gaan lopen.

De nood het hoogst

Aan je auto, caravan of camper kan altijd iets schorten. Dan moet je ook zeker weten de middelen bij de hand hebben om de kleinste euvels zelf op te lossen. Denk daarbij aan een gereedschapskoffer, gevuld met de meest essentiële tools bij kleinere ongemakken. Voor het grote werk heb je toch echt de ANWB nodig. Of de buitenlandse variant daarvan.